Close
energietransitie
inkopen met impact

Gebruik je portemonnee voor de energietransitie: wat je privé en zakelijk kunt doen qua groene keuzes

Protesteren tegen de bio-industrie, maar wel een lekkere gegrilde plofkip op de markt kopen. De lege winkelstraat ongezellig vinden, maar wel online shoppen en alles thuis laten bezorgen. Tja, dat helpt natuurlijk niet. En het lijkt ook alsof het maar een druppel op de gloeiende plaat is, als jij in je eentje een betere keuze maakt. Toch kun je als consument of met je organisatie wel degelijk impact maken.

In dit artikel een overzicht van welke keuzes voor jou als consument, én voor de organisatie waar je werkt, positief kunnen bijdragen aan de energietransitie.

Leestijd: 7-9 minuten

De invloed die we met onze eigen portemonnee kunnen uitoefenen is veel groter dan we denken.  Elke Nederlander heeft eerste levensbehoeften, zoals voedsel, energie en transport nodig. Een ‘groenere’ keuze, zoals duurzame energie of een vegetarische maaltijd, is soms iets duurder dan de ‘gewone’ keuze, maar als je het goed organiseert, blijken de extra kosten mee te vallen. Zeker als we als maatschappij massaal groenere keuzes gaan maken, dan gaan de kosten nog verder omlaag. Jouw eigen individuele groenere keuze kan dus wel degelijk bijdragen om uiteindelijk het verschil te maken.

Hoe kun je de energietransitie bevorderen met je dagelijkse uitgaven?

Stel dat je overtuigd bent en met jouw uitgaven de energietransitie wil stimuleren, wat kun je dan doen? Laten we ons voor het gemak beperken tot de energie bij je thuis (en dus niet die voor je voedsel, je reizen of je spullen).

  • Stap 1 is natuurlijk om groene energie te kopen. Het liefst lokaal. Dat is nauwelijks duurder en eenvoudig te regelen. Meteen doen dus. Met vergelijkingswebsites als gaslicht.com kun je selecteren op uitsluitend groene energie.
  • Stap 2 kan zijn om je eigen energieverbruik te beperken. Door een warme trui aan te trekken, maar vooral ook door je huis goed te isoleren. Ook lekker comfortabel. Het kost wel even wat, maar de terugverdientijd is korter dan je denkt.
  • Stap 3 is om zelf elektriciteit te gaan produceren. Met zonnepanelen op je eigen dak of een dak in de buurt. Zo zorg je dat jouw spaargeld direct het aandeel groene energie in jouw buurt vergroot.
  • Stap 4 is om te stoppen met aardgas gebruiken. Door een inductiekookplaat te installeren als je toch je keuken opknapt. Door mee te doen als je gemeente een warmtenet aanlegt of door met je buren een buurtwarmtesysteem organiseren. Of door zelf een warmtepomp te installeren. Oké, het is wat meer moeite. En het verdient zich niet zó snel terug. Maar als we echt duurzaam willen, dan hoort het er bij. Aardgas is tenslotte de plofkip van de energietransitie.
  • Stap 5 is nog echt voor gevorderden. Doordat de wind niet altijd waait en de zon niet altijd schijnt, kent de productie van elektriciteit steeds meer pieken en dalen. Daarom is het goed om als Stap 5a energie te gebruiken als je het opwekt en als Stap 5b overtollige energie tijdelijk op te slaan – tot het weer druilerig is. Dat kun je doen door het installeren van een thuisbatterij.

 

Hoe kun je de energietransitie versnellen op je werk?

Ook op je werk gelden deze stappen: groene energie inkopen, energieverbruik verminderen, zelf energie produceren, stoppen met aardgas, pieken voorkomen. Je bedrijfsportemonnee kan de energietransitie de goede kant opduwen. Hoewel hier niet geldt dat een MKB-er en een grootbedrijf vrijwel dezelfde invloed hebben – immers de energiebehoefte kan totaal anders zijn – is het wel zo dat de eerste twee stappen eigenlijk door iedere partij genomen kunnen worden.

Stap  1. Groene energie inkopen

Op deze ranglijst kun je zien welke aanbieders van zakelijke energie het groenst zijn. Opmerkelijk: zakelijke energie is over het algemeen minder groen dan consumentenenergie. Dit terwijl het zakelijk stroomverbruik ruim drie maal groter is dan de particuliere stroommarkt. Hoogste tijd dus om op je werk dezelfde invloed met je portemonnee uit te oefenen als je thuis doet – als bedrijf alleen, of in een inkoopcollectief. Als je je bij een inkoopcollectief aansluit, bundel je jouw energievraag met die van andere bedrijven. Zo kan je volumekorting krijgen. Wel opletten dat er groen wordt ingekocht.

Stap 2. Energieverbruik terugbrengen

Voor iets grotere bedrijven geldt dat energieverbruik verminderen verplicht is – alle maatregelen die je in 5 jaar kan terugverdienen moet je nemen. Zoals thuis isoleren en een Label A koelkast kopen direct loont, is er voor bedrijven een hele lijst opgesteld van dit soort maatregelen. Bovendien zijn er subsidies en fiscale voordelen om het betaalbaarder te maken. Zoals de Energieinvesteringsaftrek. En ook als kleinere speler ben je een dief van je eigen portemonnee als je het nalaat. Als inkoper betaal je, en dus bepaal je ook hoe groen je aankoop is. Kiezen voor energiezuinige hardware, groene apparaten en duurzame diensten – als meer partijen dat doen, wordt dat steeds gangbaarder en dus betaalbaarder.

Stap 3 t/m 5 hieronder zijn net wat lastiger. Maar ook nog goed te doen, zeker in samenwerkingsverbanden. Want uiteindelijk moeten we allemaal onze CO2-uitstoot verlagen.

Stap 3. Zelf energie produceren

De meeste bedrijven hebben stroom, warmte en koeling nodig voor gebouwen en processen. Het is zeker interessant om uit te zoeken of je die energie zelf of collectief kunt produceren. Of kunt halen bij een lokale groene bron. Voor stroom denk je dan aan zonnepanelen of een windmolen. Voor warmte aan zonnecollectoren, restwarmte uit je eigen processen of die van een buurman. En als het niet al te heet hoeft kan het ook met een slimme warmtewisselaar en warmte uit een meertje, rivier, riool– of drinkwater in de buurt komen. Uit dit soort bronnen is ook koeling te halen. En weet je bijvoorbeeld dat je buurman warmte nodig heeft, en jouw bedrijf juist koude, dan kan je dat ook uitwisselen.

Omdat voor zakelijke gebruikers de salderingsregeling Investeren in zonnepanelen is voor particulieren extra aantrekkelijk door de salderingsregeling: de zonnestroom die je aan het net levert, wordt afgetrokken van de stroom die je op een ander moment van het net afneemt. Voor bedrijven geldt deze regel niet. Lees meer over de salderingsregeling niet geldt, is het financieel wellicht minder gunstig om zonnepanelen op je dak te leggen. Tegelijkertijd is het natuurlijk zonde als een groot bedrijfsdak niet benut blijft.Hoe leuk om je dak uit te lenen of te verhuren aan een lokaal zonnecollectief. Je kan contact leggen met een reeds bestaand zonnecollectief in de buurt (Hier opgewekt heeft een uitgebreide lijst), je gemeente of energieleverancier om raad vragen, een oproep doen in de buurtappgroep, of het laten regelen door een tussenpersoon (zoals De ZonCoalitie of Zonnepanelen Delen).

 

Stap 4. Stroom balanceren

Als ondernemer weet je als geen ander wanneer je machines op volle toeren moeten draaien en wanneer het een tandje minder kan. Als je deze kennis inzet, kan je dat voordeel opleveren. Doorstomen als de energie goedkoop en duurzaam is, alles een tandje zachter zetten als het duur en grijs is. Zo help je om pieken en dalen op het stroomnet te voorkomen en ga je slim om met je portemonnee. Het levert ook voordeel op om zo voorspelbaar te zijn dat je je energieprofiel kan verkopen of gebruik kan van maken van een time-of-use contract.

Lukt dat niet, dan kan je nog steeds in goedkopere uren stroom kopen als je die tijdelijk opslaat in een batterij. Het allersimpelst doe je dat door juist dan de accu’s van je elektrische auto’s te laden. Een bedrijfsbatterij is ook een optie, of een collectieve batterij, met bedrijven in de buurt. Als je zelf energie produceert of overhoudt – restwarmte bijvoorbeeld, of stroom – dan is een tijdelijke opslag ook een goed idee. Je kan het dan nog even vasthouden tot de prijzen weer stijgen.

Stap 5. Stoppen met uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen

Waarbij voor woningen er allerlei bekende oplossingen zijn om te stoppen met aardgas, is dit voor bedrijven misschien wel de moeilijkste stap. Het gaat niet alleen om stoppen met aardgas, maar om stoppen met CO2-uitstoot en andere emissies.

Zie je in je planning dat er vervanging of groot onderhoud nodig is van installaties of machines? Dan investeer je natuurlijk het liefst in iets dat je nog lang kan gebruiken. Net als de videorecorder zijn apparaten die bijdragen aan de CO2-uitstoot van je bedrijf binnenkort echt passé. Hét moment om na te denken hoe in de toekomst je producten schoon geproduceerd kunnen worden en je diensten klimaatneutraal geleverd kunnen worden.

Hoe kun je zorgen dat je investering vandaag daar al aan bijdraagt? Zit je op een bedrijventerrein? Vraag dan je parkmanager eens waar andere partijen mee bezig zijn. Misschien kan je wel samen investeren. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat wat jij nodig hebt, nog niet op de markt beschikbaar is. Denk dan eens na of je een rol als launching customer of als consortium partner in een innovatieproject aandurft.

Is er in jouw bedrijfsproces zelfs op de groenste wijze nog CO2-uitstoot? Realiseer je dan dat CO2 ook een belangrijke bouwstof is voor bijvoorbeeld glastuinbouw, chemische of betonindustrie. Hoe kun je de CO2 afvangen en opslaan? Welke partij kan jouw CO2 weer gebruiken? Let op, dit staat niet voor niks achteraan in het rijtje tips. Voorkomen van CO2 en andere uitstoot is altijd beter dan genezen.

Wat doet de Amsterdam Economic Board op dit vlak?

De Amsterdam Economic Board werkt samen met partners om de energietransitie te versnellen. Amsterdam Smart City is een programma van de Board en een platform voor duurzame, innovatieve steden.Op het gebied van het vergroenen van datacenters zijn  we het LEAP-initiatief gestart. Over warmtenetten vind je meer via Warmte is Cool.