Quickstart werkkleding – Inkopen met Impact

Impact maken op duurzaamheid door facilitaire inkoop? De Inkooptrack van de Amsterdam Economic Board, gestart in november 2020, helpt organisaties daarop in te zetten. Doel is eind 2021 minimaal 10% van de facilitaire inkopen van elke deelnemende organisatie met een duurzame impact te doen, en in 2025 minimaal 50%. Een diverse groep deelnemers is aan de slag gegaan met het vergroenen van een facilitair inkooptraject uit hun eigen organisatie. Denk aan werkkleding, catering of ict. In vaksessies delen ze snel ervaring en kennis met vakgenoten uit andere organisaties. Zo bouwen we aan een netwerk én maken we direct impact. Dit artikel zoomt in op werkkleding en biedt een overzicht van bronnen en verdere informatie om snel impact te kunnen maken.

Er is meer werkkleding dan je denkt

Bij werkkleding denk je misschien in eerste instantie aan de kleding van een bouwvakker of een schilder. Maar er zijn veel meer beroepen waarbij je werkkleding aandoet. Denk aan het uniform van de politieagent, de beschermende jassen in zorg of een laboratorium, de herkenbare kleding van de vakkenvuller, het tenue van de profvoetballer of de hippe shirts van de horecamedewerker.

Het behoort tot het instructierecht van de werkgever om werkkleding verplicht te stellen, als onderdeel van de marktstrategie, vanwege de veiligheid of uit hygiënisch oogpunt. Ook herkenbaarheid, een verzorgde uitstraling en uniformiteit kan een reden zijn te kiezen voor representatieve bedrijfskleding.

De kledingindustrie is nu superefficiënt en mondiaal georganiseerd

Dit heeft als effect dat arbeidsomstandigheden in de productie van kleding flink onder druk staan. Schone Kleren voert actie om dat te verbeteren. In de mondiale kledingketen, van katoenteelt tot productie en transport van kleding wordt veel water gebruikt, veel CO2 uitgestoten én wordt de omgeving vervuild. Niet gek dus dat de Verenigde Naties een Alliance for Sustainable Fashion heeft opgezet.

Tja, denk je misschien. Wij kopen helemaal niet zo veel werkkleding in als organisatie. Dat is dan toch maar een druppel op deze wereldwijde plaat? Maar toch, elke euro die je uitgeeft aan eerlijke en duurzame werkkleding, gaat niet naar de vervuilende industrie met slechte werkomstandigheden. Het mes snijdt dus aan twee kanten. Bovendien kan werkkleding vaak goed getraceerd worden, door labels of een herkenbaar kleurgebruik. Slecht voor het bedrijfsimago dus, als het niet goed verwerkt wordt. En het fijne is dat juist die herkenbaarheid een goede basis biedt om duurzame stappen te maken.

Liever geen nieuwe werkkleding kopen

Bij het duurzaam inkopen van werkkleding is misschien wel de beste stap die je kan zetten, het niet aanschaffen van nieuwe outfits. Helemaal bovenaan de R-ladder staat immers ‘refuse’. Door langer te doen met werkkleding bespaar je een hoop materiaal, transport en energie. Om dat te kunnen doen, kijk je dus vooral naar de gebruiksfase.

Om langer met werkkleding toe te kunnen is zorgvuldig gebruik, goed onderhoud en af en toe een handige reparatie nodig. En misschien ook wel een gedragsverandering en acceptatie. Niet elk jaar een nieuwe set, maar juist een medewerker van de maand die trots met een stuk op zijn knie loopt.

Wordt de kleding centraal gewassen, volgens TNO 5x duurzamer dan thuis, kies dan voor een duurzame wasserij die met schone voertuigen rijdt, en hoesjes en hangers hergebruikt. Doen de werknemers zelf de was, dan kan je ze vast tips meegeven. Of regel een collectieve inkoop van duurzame wasmachines én stop een pak eco-wasmiddel in het kerstpakket.

Nieuw inkopen? Maar dan wel goed!

Toch begint een langer leven van een kledingstuk vaak bij een goed ontwerp. Kleding die comfortabel is, niet te snel van kleur verschiet, en met een tijdloos design draag je nu eenmaal met plezier wat langer. Koop je nieuwe kleding in, dan kan je al aan de voorkant eisen stellen die je later van pas komen. Verstevigingen op de juiste plaatsen en hard slijtende delen die eenvoudig en stijlvol vervangen of gerepareerd kunnen worden, bijvoorbeeld. Een ander idee is om de verantwoordelijkheid van de onderhoudsfase dan ook maar bij de leverancier te leggen. Kleding as a service noemen we dat. Dat creëert de mogelijkheid om ontwerp en onderhoud goed op elkaar af te stemmen en goede afspraken te maken over bijvoorbeeld einde levensduur van de items.

Die nieuwe werkkleding én het reparatiemateriaal dat gebruikt wordt hoeft bovendien niet van virgin textielvezels gemaakt te worden. Het landelijke streven is om in 2025 in elk kledingstuk minimaal 20% hergebruikte vezels te gebruiken. Ook voor werkkleding en ander bedrijfstextiel, zoals horecalinnen.

Afdanken in stijl

Op een gegeven moment wil je misschien toch van werkkleding af, die ondanks onderhoud en reparaties niet meer voldoet. Bij het aanschaffen van de kleding wil je daar al rekening mee houden. Wat we in elk geval niet willen, is dat de textiel wordt gedumpt in een ander land of wordt verbrand, zoals nu nog bij 66% van alle kleding gebeurt.

Delen van kledingstukken kunnen wellicht een tweede leven krijgen, bij een andere organisatie (die andere eisen stelt) of als een ander product: als tas of kussenhoes bijvoorbeeld. Het is nu ook gebruikelijk dat lapjes gebruikt worden als industriële poetslappen.

Kan een stuk textiel niet meer gebruikt worden, dan kan het vervezeld worden. Ritsen en knopen worden ervan afgehaald en de stof wordt in vezels uit elkaar geplozen. De kwaliteit van de vezels is vaak al goed genoeg om er nieuw textiel mee te maken.

Wat nog wel een uitdaging is, is het mengsel. Maar al te vaak zitten verschillende typen en kleuren vezels door elkaar. Dat betekent dat er nauwelijks nieuwe kleding mee gemaakt kan worden en een groot deel dan als isolatiemateriaal verdwijnt of als poetsdoek alsnog de oven in gaat. In de regio Amsterdam staat de Fibersort, een innovatie die het mogelijk maakt op grote schaal verschillende materiaalstromen op kleur en samenstelling te scheiden. Hierdoor komen nieuwe materiaalstromen van niet herbruikbaar afgedankt textiel dichterbij.

In de algemene quickstart  van de Impacttrack las je al dat we focussen op duurzaamheid. Op energie, materialen en leveringen. We willen zorgen voor minder CO2-uitstoot en minder gebruik van schaarse materialen, minder congestie en een gezonde leefomgeving.

Bij het verduurzamen van werkkleding ligt de focus vooral op materialen. Toch is het ook goed om na te gaan hoe het zit met het energieverbruik en het schoon beleveren.  Energiezuinig en met groene energie produceren, wassen, repareren en vervezelen. En de bezorging van nieuwe en frisgewassen werkkleding willen we graag zien met uitstootvrije en volle voertuigen, die niet te ver hoeven rijden.

Wil je je verder verdiepen?

Ken jij goede voorbeelden ter inspiratie, heb je de ultieme tip of is er een bron die jij graag gebruikt? Laat het ons weten, dan kunnen we deze quickstart verbeteren.

30 november 2020

Meer weten over

Neem contact op

Deel dit artikel

#slimgroengezond

Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn, X en schrijf je in voor onze Board Update.

Lees ook deze berichten