Close
inkopen met impact

Hoe begin je vandaag nog met duurzaam inkopen?

Met het inkoopgedrag van organisaties de wereld een stukje beter maken. Dat is wat de Board wil bewerkstelligen met het thema Inkopen met Impact. In dit artikel een overzicht van het aanbod van duurzamere inkoopopties. 

Wij hopen bij de Board dat zoveel mogelijk organisaties in de Metropoolregio Amsterdam nog dit jaar besluiten om hun facilitaire inkoop en leveringen zo veel mogelijk duurzaam te doen. Dus groene stroom, circulaire kantoorinrichting, vegetarische catering en leveringen met een elektrische bakfiets. Veel organisaties zijn daar al mee bezig en hebben gemerkt dat er een paar wegen zijn die je kan bewandelen.

Leestijd: 4-6 minuten

 

  1. Je kan je vaste leveranciers vragen om andere producten en diensten te leveren die de impact maken die je vraagt. Zo behoudt je de vertrouwde relatie en kan je leverancier met je meegroeien.
  2. Je kan op zoek gaan naar nieuwe leveranciers die al zo’n product of dienst aanbieden. Zo stel je je open voor nieuwe spelers die misschien een innovatiever of duurzamer product kunnen leveren.
  3. Het kan ook zo zijn dat het product of dienst er nog niet is. Er is innovatie nodig om überhaupt tot een goede oplossing te komen. Dat vraagt om een andere manier van uitvragen, een actieve houding en ook van jou een andere rol. Misschien wordt je launching customer of organiseer je een (ideeën)prijsvraag of ga je op zoek naar ideale samenwerkingspartners. Tip: zet een oproep op amsterdamsmartcity.com en een wereldwijde community denkt met je mee.

Laten we inzoomen op de tweede optie – je wil niet wachten tot je eigen leverancier zover is, dus je gaat op zoek naar een nieuwe leverancier. Maar waar?

De deelnemers aan de communities of practice die de Board eerder organiseerde vonden dat een van de lastigste en tijdrovendste klussen. Daarom hebben wij een aantal interessante kanalen voor je op een rij gezet.

Wil je thuis ook impact maken? Kijk dan eens naar deze lijstjes

  • Goede Waar is er voor consumenten die duurzaam willen kopen. Met oa een mooi overzicht van keurmerken. Je kan ook nagaan of jouw favoriete kledingmerk duurzaam is.
  • Op de sustainable brands index vind je per categorie de meest duurzame aanbieder. Van banken en verzekeraars tot restaurantketens en vakantieparken. In april verscheen de ranking van 2020.
  • Good on You (voorheen Rank a Brand) is een lijst waarop veel internationale modemerken gescoord worden.

Oproep: We zullen deze lijst regelmatig updaten. Mail je aanvullingen naar Annelies van der Stoep onder vermelding van ‘aanvulling aanbod inkopen’.